Slăbirea rămâne un deziderat al multora dintre noi. Însă de cele mai multe ori, ne raportăm la standarde nerealiste. Ce putem face și ce trebuie să avem în vedere dacă ne dorim o greutate optimă și un stil de viață sănătos ne spune în intervenția video dr. Cezar.
„Nu avem nevoie de six packs, nu avem nevoie de pătrățele. Femeile ar trebui să aibă în mod sănătos un procent de grăsime între 15 și 20 la sută. iar bărbații între 8 și 15 la sută. Sunt aparate care măsoară compoziția corporală.
Standardele la care ne raportăm sunt cumva modificate și creează foarte multă frustrare. Trebuie să fim mulțumiți cu noi într-o oarecare măsură, dar și nemulțumiți în aceeași măsură ca să ne mișcăm totuși de pe canapea.
Sportul nu este pentru a slăbi, este pentru a fi armonioși, sănătoși, cu câteva kilograme în plus sau în minus. Kilogramele în plus pot fi date jos prin post intermitent și mișcare, dar mișcarea nu trebuie făcută pentru a slăbi.
Calculăm caloriile și ne stresăm că nu am ars nu știu câte calorii. Noi nu putem calcula calorii, putem estima empiric, în condiții de laborator, dar și acolo sunt multe variabile.Pe lângă sistemul nervos, prin gânduri, programe, subconștient, foarte multă energie și calorii se consumă inclusiv în sistemul digestiv, la nivelul inflamației din corp.
Și cum putem măsura inflamația din corp? Cum putem măsura câtă energie consumă leucocitele care vin să neutralizeze proteinele nedigerate care ajung în sânge. Acestea sunt nedigerate din cauza stresului care blochează digestia.
Deci noi mâncăm o farfurie cu mâncare, dar noi nu putem ști cât absorbim din acea farfurie. În funcție de variabilitatea sistemului digestiv, digerăm mai bine sau mai rău. Am mai mult acid gastric sau mai multe enzime pancreatice în funcție de cât de „fight or flight” sau de cât „rest and digest” sunt, de cât de liniștit sau de neliniștit sunt.
Și mă mai întreb: cât de bine am mestecat, câtă muncă trebuie să facă stomacul să digere tot ceea ce am mâncat eu pe nemestecate? Cât de mult trebuie să-și modifice corpul PH-ul? Deci ce calculează nutriționiștii?.
Nu putem introduce aceste variabile în niciun sistem de calcul personalizat al dietei. E o iluzie. Contează ce mâncăm, de unde provine mâncarea noastră, contează ce a mâncat mâncarea noastră” ne-a declarat în interviul video dr. Cezar.
Mai multe informații despre nutriție și diete puteți afla din materialul video realizat cu dr. Cezar!