Relația cu mama este relația care ne formează ca oameni și despre care ne dăm seama, abia când suntem adulți, cât de mult a contat în formarea noastră. Dar există mama care să ne ofere exact ce avem nevoie: de la cantitatea potrivită de afecțiune la sprijinul și iubirea necondiționate? Există, de fapt, mama ideală? La cestea, dar și alte întrebări, ne-a răspun Dr. Coralina Chiriac, psihoterapeut integrativ, formator ARPI.
Dr. Coralina Chiriac a ținut să menționeze încă de la începutul interviului că nu există mame ideale, pentru că nu există oameni ideali. Însă existe mame empatice care le oferă copiilor sprijin și iubire atât cât pot în momentul respectiv. Mamele, spune psihoterapeutul, nu pot să acopere toate nevoile copiilor lor. Mai ales acum, când lângă mamă nu mai există familia extinsă. Pe vremuri, copilul era crescut de „trib”, de comunitate, în jurul bebelușului gravitând mai multe persoane care, astfel, ofereau mamelor și timp pentru ele însele. În zilele noastre, o mamă are de acoperit foarte multe taskuri, plus un serviciu care, pe timpuri, poate nu exista.
Tocmai pentru a putea crește copii sănătoși emoțional, deci pentru a fi în stare să le ofere afecțiunea și sprijinul de care au copiii nevoie, mamele ar trebui să accepte orice ajutor le este oferit.
Ce se întâmplă cu copilul care a avut o astfel de mamă? Psihoteraputul spune că un astfel de copil absoarbe și internalizează vocea critică sau autoritară a mamei, devenind el însuși extrem de critic în primul rând cu el însuși, apoi cu ceilalți.