Malformațiile cardiace congenitale sunt cele mai frecvente afecțiuni congenitale la nou-născuți şi sugari, cu rol major în mortalitatea neonatală precoce şi tardivă. Cauza rămâne de cele mai multe ori necunoscută, dar factori importanţi de risc pot fi infecţiile congenitale sau consumul de tutun şi alcool, obezitatea ori diabetul prezente la mamă. Unele boli genetice precum sindromul Down, sindromul Turner sau sindromul Marfan pot asocia și ele malformaţii cardiace congenitale. Pentru a afla mai multe despre acestea l-am invitat alături de noi pe dr Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Malformațiile cardiace congenitale sunt niște leziuni ce apar în viața intrauterină, încă din momentul când inima și vasele de sânge se formează, acestea rămânând constante până la momentul nașterii și, evident, și după naștere. Malformațiile cardiace congenitale pot afecta oricare dintre elementele constitutive ale inimii ( adică pereții despărțitori sau valvele din interiorul inimii sau valvele de la ieșirea dinspre inimă înspre vasele de sânge, dar și vasele de sânge care vin și pleacă din inimă).
De cele mai multe ori, spune Dr. Cristian Bulescu, nu există factori determinanți, în sensul că nu se regăsește în istoricul mamei unul dintre factorii de risc enunțați la început și, totuși, din păcate, bebelușii să prezinte malformații cardiace congenitale. În cazul în care mama prezintă factori de risc ( diabet, obezitate, infecții congenitale, consum de tutun sau alcool) este posibil ca fătul să aibă o malformație cardiacă sau o altfel de malformație. Printre factorii de risc sunt anumite clase de medicamente pe care mama le ia, precum anticoagulantele orale sau unii agenți anticonvulsivanți. Dar și consumul de alcool, tutun sau droguri (marijuana, cocaină) pe perioada sarcinii pot duce la malformații cardiace ale fătului. Interesant este că în ceea ce privește consumul de droguri există acest risc asociat. Dacă tatăl consumă droguri – marijuana sau cocaină – la momentul concepției poate expune la risc copilul.