Există viață și după cancerul de sân! Iar reconstrucția mamară și creșterea stimei de sine pe care aceasta o aduce este o parte importantă a calității vieții post mastectomie. Am vorbit cu Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastica estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale, despre reconstrucția mamară în cancerul de sân. Și despre speranța și schimbare în bine a vieții pacientei cu cancer!
Dr. Dragoș Zamfirescu ne-a spus că și-ar fi dorit ca în clinica pe care o conduce să fi avut loc mai multe operații de reconstrucție mamră la pacientele cu cancer de sân. Femeile au nevoie de o astfel de intrevenție pentru că astfel le crește stima de sine, se pot simți din nou feminine și le poate ridica moralul, dar și calitatea vieții. Pacientele cu cancer vor să fie admirate de soți, vor să se simtă din nou femei, chiar dacă au fost nevoite să facă o operație radicală care să le salveze viața.
Acest tip de intervenție se face doar când pacienta este bine din punct de vedere oncologic, verdict pe care îl oferă un medic oncolog. Ideal ar fi să existe o echipă pluridisciplinară formată și din oncolog și din medicul chirurg ce urmeză să efectueze reconstrucția pentru a stabili cât mai bine care este momentul optim pentru realizarea acesteia. Cu cât stadiul este mai incipient, cu atât se poate face reconstrucția în aceeași intervenție cu mastectomia. Însă reconstrucția imediată nu este doar o poveste a reîncrederii în sine a femeii afectate de cancer și nu este o poveste pentru toată lumea. În niciun caz nu înseamnă că este mai ușoară decât reconstrucția tardivă. Dimpotrivă, riscurile apariției complicațiilor sunt mult mai mari decât în reconstrucția tardivă. Tocmai de aceea, indicația reconstrucției trebuie luată cu mare grijă.