Noi, femeile, am fost programate genetic să devenim mame. Există un mecanism miraculos, foarte bine pus la punct care, în cazul fecundării, transformă ovulul eliberat lunar de ovare în embrion. Apoi în făt și ulterior într-un bebeluș drăgălaș care va deveni o ființă umană cu caracteristici fizice și psihice unice în lume. Însă acest lucru nu ar fi posibil fără ovulație. Ce este aceasta, cum poate fi influențată și ce se întâmplă cu ea odată cu înaintarea în vârstă, ne va spune medicul ginecolog Erna Stoian.
Erna Stoian, medic ginecolog, a explicat că ovulația apare atunci când un ovul matur este eliberat de la nivelul unui ovar. Este important să știm că femeile se nasc cu un număr finit de ovule. Prin urmare, numărul de ovule pe care îl avem la naștere, este numărul pe care îl vom avea toată viața.
Ce influențează ovulația?
Am vorbit despre ce se întâmplă în organism în timpul ovulației, dar și care sunt factorii externi care o pot influența. Medicul Erna Stoian a vorbit pe larg despre cum stresul, obezitatea, un stil de viață nesănătos, pot influența procesul ovulației și pot avea ca rezultat, în cazuri extreme, chiar lipsa fertilității.
Pentru cele care își doresc să rămână însărcinate este important să își cunoască zilele în care are loc ovulația, zilele fertile. Acestea pot fi aflate prin mai multe metode explicate clar de medicul ginecolog Erna Stoian.
Despre ce se întâmplă cu ovulația dacă luăm pastile anticoncepționale, dar și atunci când înaintăm în vârstă, care e legătura între ovulație și rezerva ovariană, ne-a vorbit în interviul video, Erna Stoian, medic ginecolog.