În cazul în care suntem în prezența unui accident vascular cerebral, există anumite proceduri de urgență ce pot salva viața pacientului, îl pot ajuta să se recupereze total sau parțial. Dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență la Spitalul Clinic Sanador, ne-a explicat într-una dintre emisiunile CSID.RO Live care sunt acestea.
E nevoie să ajungem la spital cât mai repede – maximum patru ore și jumătate de la debutul simptomelor. În funcție de starea pacientului, de simptome, de antecedentele de sănătate recente ale acestuia, se poate administra un tratament anticoagulant ce se administrează pe venă, numit tromboliză. Pentru că acest tratament are rezultate foarte bune, dar sunt și anumite riscuri ce trebuie luate în seamă. De aceea, pentru a se lua această decizie, dar și pentru a trata anumite complicații ale acestui tratament – de administrare a trombolizei – este nevoie de o echipă mulidisciplinară formată din neurolog, medic de medicină de urgență, specialist în tomograf, medic radiolog, medic neurochirurg.
Beneficiile trombolizei se văd la pacienți care nu vorbesc sau nu mișcă o mână, după aplicarea trombolizei, aceștia se pot recupera complet. Chiar și într-o oră își pot reveni total. Bineînțeles, că există și situații în care nu se recuperează total se pot recupera doar parțial sau pot apărea complicații. Sângerarea este cea mai comună complicație și cel mai mare risc. O perfuzie continuă pe venă vine cu acest risc major. Pacientul poate sângera la locul unde a făcut accidentul vascular cerebral, dar și în alte zone. De exemplu, dacă pacientul a avut intervenții chirurgicale în ultimele trei luni, intervenții pe creier, dacă a avut vreodată o altă sângerare, riscul este major. De aceea e nevoie de această echipă multidisciplinară.
Tromboliza este singurul tratament care se poate aplica după ce are loc un accident vascular cerebral. Există și medicație, dar aceasta este doar adjuvantă și anterioară AVC-ului pentru tratarea factorilor de risc.