Medicul George Sireţeanu ne-a explicat în detaliu ce sunt pietrele la colecist, care sunt cauzele apariţiei, cum se diagnostichează, dar şi care este tratamentul optim.
Pentru a şti de ce se formează pietrele la colecist este nevoie să ştim care este rolul acestuia. Cunoscut şi ca vezica biliară, colecistul este un organ ce colectează şi depozitează lichidul numit bilă sau fiere. Aceasta este o substanţă eliberată de ficat ce ajută la digerarea lipidelor. Organul este conectat cu ficatul , dar şi cu duodenul, locul în care se eliberează bila.
Pietrele la colecist sunt nişte particule solide care se formează din cauza excesului de colesterol sau bilirubina din fiere. Acestea se pot depune pe vezica biliară.
Cauzele apariţiei acestor pietre sunt: consumul excesiv de grăsimi, lipsa grăsimilor din dietă, mese neregulate, sedentarism, constipaţia, stresul şi oboseala, obezitatea
Printre acestea se numără: durere în partea de sus a abdomenului, greaţă, vărsături, febră, lipsa poftei de mâncare, indigestie.
Riscul de apariţie a pietrelor la colecist este mai crescut pentru persoane de sex feminin ( în special persoane însărcinate sau cele care iau pastile cu estrogeni), persoanele cu vârsta mai mare de 55 de ani, persoanele supraponderale şi cele sedentare, plus cele care au un istoric al litiazei biliare în familie sau persoane ce suferă de siclemie, boala Crohn sau ciroză hepatică.
În cazul în care aceste pietre nu sunt tratate, iată ce complicaţii pot apărea: colecistită acută sau cronică, cancerul vezicii biliare, pancreatita acută, angiocolita.