Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere în cazul bărbaţilor, fiind al doilea cancer, după cancerul de plămâni, întâlnit la bărbaţi la nivel mondial. Domnul dr Gheorghe Niţă, medic primar urolog, doctor în ştiinţe medicale ne-a explicat pe larg care sunt cauzele, simptmele, dar şi modalităţile de tratament pentru acest tip de cancer.
Încă de la început medicul a precizat care sunt cauzele apariţiei acestui tip de cancer, subliniind că unul dintre factorii de risc ai acestei boli este îmbătrânirea. Prin urmare, practic orice bărbat poate face cancer la prostată la un moment dat. Însă, evident, există şi alţi factori de risc ce pot creşte riscul apariţiei cancerului la prostată.
Tratamentul indicat – dacă se intervine sau nu chirurgical – depinde de vârsta apariţiei acestui tip de cancer. Cu cât apare mai târziu, cu atât este mai indicat să nu se intervină chirurgical. Însă medicul decide etapele tratamentului – cu intervenţie sau fără – numai după ce ia în considerare toate aspectele bolii.
Medciul Gheorghe Niţă a explicat şi care sunt alţi factori de risc, dacă există sau nu vreo legatură între activitatea sexuală şi apariţia cancerului de prostată, ce investigaţii preventive se pot face şi când ar trebui realizate în funcţie de istoricul medical al fiecărui pacient, dar şi ce tratamente sunt indicate pentru cancerul de prostată: de la hormonoterapie la chirurgia robotică.