Dr. Gina Chiriac ne-a vorbit despre violența domestică, traumă și despre abuz, într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live. Am aflat ce forme poate lua abuzul în relația de cuplu sau în cea părinte-copil.
Putem recunoaște foarte ușor violența domestică foarte ușor dacă punem o grilă extrem de simplă. „Această grilă poate recunoaște o formă de abuz atunci când unul dintre parteneri pur și simplu încearcă să controleze și să își impună puterea asupra celuilalt”, spune Dr. Gina Chiriac. Psihologul a spus că trebuie urmărite trei aspecte: prima grilă de citire a unei relații se referă la existența unui abuz fizic ( ideea de a fi bătur, lovit, orice tip de violență fizică). Acesta este cel mai important semn care ne arată că suntem într-o relație abuzivă.
Apoi, mai este și abuzul emoțional care este foarte dificil de recunoscut din cauza culturii în care noi trăim. „Ar fi interesant să observăm dacă persoana abuzată este înjosită, este criticată în mod constant, este controlată și monitorizată în folosirea tehnologiei”, a mai continuat Dr. Gina Chiriac care e de părere că este foarte ușor ca o grijă pentru partener se poate transforma în abuz. Apoi limbajul jignitor, devalorizarea, defăimarea, și acestea țin de abuzul emoțional.
Mai există și o atreia formă de abuz într-o relație, și anume abuzul sexual.
Dr. Gina Chiriac a mai amintit și o altă formă de abuz: abuzul financiar. Acesta este o formă de violență domestică în care abuzatorul folosește banii ca un mijloc de control, indiferent că este vorba de propriul copil sau de partener. Putem include aici controlul financiar asupra finanțelor familiei, lipsa permisiunii de a fi independent, faptul că i se iau cardurile, că nu are permisiunea să își cumpere lucruri personale. Acestea nu sunt o formă de grijă, ci o formă de abuz.