În cadrul interviului video live, dr. Ioan Boleac a accentuat importanța celulelor stem recoltate la naștere, care pot fi folosite în tratamentul a peste 80 de boli.
„Principalele boli care se pot trata cu ajutorul celulelor stem sunt bolile hematologice. Aici mă refer la leucemii, la limfoame, la mieloame și la sindroame mielodisplazice.
Însă celulele stem pot fi folosite și în tratamentul unor forme de anemie, al talasemiei, în tulburări metabolice sau în tratamentul cancerelor. Dintre cancere, pot fi folosite în sarcomul Ewing, în neuroblastom și în alte tipuri de tumori maligne.
În prezent, sunt peste câteva sute de studii în derulare și sunt date noi, promițătoare. Există multe terapii în stadii experimentale.
Celulele stem sunt studiate pentru potențialul lor de a fi folosite în tratamentul unor boli redutabile precum diabetul, scleroza multiplă, Parkinson sau accidentul vascular cerebral. Sunt bolile pentru care tratamentele din prezent nu sunt foarte eficiente” ne-a declarat în CSID.RO live medicul Ioan Boleac.
La ora actuală, procedura de recoltare a celulelor stem este una extrem de simplă pentru mamă și bebeluș. Aceasta se poate face și la nașterea naturală, dar și la cea prin cezariană. Iar noutatea o reprezintă recoltarea de celule stem din placentă, care se face la Cord Blood Center.
„Cord Blood Center este prima bancă de celule stem din România, sunt pe piață de peste 16 ani. Și eu am recoltat celule stem pentru copilul meu acum 12 ani. Ce au ei în plus față de alte bănci este că oferă recoltarea tuturor țesuturilor perinatale. Pe lângă sânge ombilical și fragment de țesut ombilical, se poate recolta și placenta. Acestea se stochează în unitățile de la București și de la Cluj și pot fi folosite dacă este nevoie” a adăugat dr. Ioan Boleac.
Mai multe informații despre importanța recoltării de celule stem puteți afla din intervenția video a medicului primar obstetrică-ginecologie Ioan Boleac!