Pilula contraceptivă a împlinit 60 de ani. De la primele versiuni ale anticoncepţionalelor şi până astăzi, formulele acestora au fost îmbunătăţite, efectele adverse diminuate, iar administrarea acestora a devenit foarte simplă. În plus, nu toate pilule sunt astăzi asociate cu modificări metabolice care pot duce la îngrâşare.
Însă şi la ora actuală, există câteva recomandări de care trebuie să ţină cont femeile atunci când iau anticoncepţionale. În primul rând, acestea trebuie luate la recomandarea medicului ginecolog, după o evaluare a stării de sănătate.
Apoi, există categorii de persoane precum cele cu exces ponderal care trebuie să respecte anumite reguli în privinţa contraceptivelor. Astăzi, contraceptivele pot fi luate pe termen lung, fără riscuri majore. Însă riscuri există dacă iau anticoncepţionale femeile care fumează şi cele cu greutate excesivă. De asemenea, există anumite boli care afectează ficatul, iar persoanele care suferă din cauza acestora pot lua pilule numai după normalizarea valorilor enzimelor hepatice.
Dozele de hormoni care intră în compoziţia pilulelor anticoncepţionale înhibă dezvoltarea foliculilor ovarieni şi implicit ovulaţia. Astfel, riscul unei sarcini nedorite este redus la minimum. Pentru a preveni o sarcină, pilule trebuie luate aşa cum prevede prospectul, de preferat la aceeaşi oră. În cazul în care s-a omis o pilulă, aceasta trebuie luată cât mai repede. În cazul omiterii mai multor pilule, trebuie aplicate alte metode de contracepţie.
Sfatul specialiştilor este ca folia cu pilule contraceptive să fie începută în prima zi a menstruaţiei. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că sarcinile pot apărea în pauzele de administrare a contraceptivelor. Aflăm mai multe informaţii despre pilulele contraceptive de la dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV.