Menopauza precoce este subiectul pe care l-am abordat în interviul video prin Skype cu medicul primar obstetrică-ginecologie Ioan Boleac, specialist şi în proceduri de reproducere umană asistată precum fertilizarea in vitro sau inseminarea artificială.
Menopauza este un fenomen natural, care intervine în cursul vieţii femeilor, de obicei între 45 şi 55 de ani. Menopauza este precedată de o perioadă denumită perimenopauză, perioadă caracterizată prin cicluri menstruale neregulate care trebuie semnalte medicului ginecolog. Acesta va evalua starea de sănătate a femeii şi va recomanda monitorizarea regulată a aparatului reproducător, prin consulturi şi analize.
Există şi situaţii când menoapauza se poate instala mult mai devreme de 45 de ani. În aceste situaţii, este vorba despre menopauza precoce.
Menopauza precoce poate avea mai multe cauze. De exemplu, menoapauza precoce se poate instala în momentul în care ovarele nu mai produc suficienţi hormoni estrogeni, situaţie denumită insuficienţă ovariană. Cauzele acesteia pot fi anomaliile cromozomiale precum cele data de sindromul Turner, bolile autoimune, anumite infecţii.
Un impact grav asupra funcţionării ovarelor şi a ovulaţiei o au şi tratamentele oncologice precum chimioterapia şi radioterapia. În aceste situaţii, medicii recomandă crioprezervare ovulelor înainatea începerii tratamentelor sau a embrionilor, dacă femeile au parteneri, pentru a creşte reuşita obţinerii unei sarcini după încheierea terapiilor oncologice.
Medicii atrag atenţia asupra unei situaţii mai puţin cunoscute: lipsa ovulaţiei nu este asociată întotdeauna cu cea a menstruaţiei, aşa că pot fi situaţii când femeile au cicluri regulate, fără a ovula. Pentru a vedea care sunt recomandările medicilor în cazul menopauzei precoce şi ce se poate face pentru a prezerva funcţia reproductivă, am stat de vorbă pe larg cu dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competenţă în medicina reproductivă asistată.