Hormonii sunt substanţe secretate de glandele din organism, extrem de importante pentru funcţionarea optimă a acestuia. O serie de hormoni sunt responsabili pentru funcţia reproductivă, aşa cum sunt estrogenii, progesteronul şi testosteronul.
Deşi multă lume crede că estrogenul se găseşte doar în organismul feminin şi testosteronul este specific masculin, ambele sexe funcţionează pe baza acestor hormoni, însă aceştia sunt prezenţi în cantităţi diferite.
În plus, pe lângă ovare, testicule şi alte glande care produc hormoni, există şi alte zone din corp unde se pot produce precum sistemul digestiv sau oasele. Însă este adevărat că principalele responsabile pentru producerea de hormoni sunt glandele endocrine.
În cazul femeilor, secreţia unor hormoni diferă în funcţie de fazele ciclului menstrual. În etapa ovulaţiei, estrogenii şi progesteronul se secretă în cantitate mai mare pentru a pregăti organismul pentru o eventuală sarcină. Dacă aceasta nu se instalează, secreţia de estrogeni şi progesteron scade.
Hormonii au o mare importanţă în obţinerea unei sarcini, de aceea, în cazul persoanelor care nu pot obţine sarcini pe cale naturală se recomandă analize hormonale şi se pot administra suplimentar hormoni dacă aceştia nu sunt în parametri optimi.
Însă hormonii au şi alte roluri în organism, dovadă şi problemele care pot apărea la femei odată cu instalarea menopauzei, în cazul în care femeile nu iau sau nu pot face din diverse considerente medicale terapii de substituţie hormonală.
Întreaga stare de sănătate a organismului depinde de hormoni, iar rolurile multiple ale acestora încă sunt în stadiu de cercetare.
În această emisiune video, dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, explică rolul hormonilor estrogeni şi progesteron în fertilitate, dar şi importanţa hormonului testosteron în funcţionarea organismului.