La ora actuală, infertilitatea afectează un cuplu din 6 la nivel global. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 10 la sută dintre femei se confruntă cu infertilitate şi subfertilitate şi au probleme în a obţine o sarcină, în cupluri cu longevitate de peste 5 ani.
Cauzele infertilităţii pot fi multiple, de la anumite afecţiuni ginecologice, infecţii netratate corespunzător, obezitate, probleme organice, dar şi insuficienţă ovariană. Orice femeie se naşte cu un număr de foliculi ovarieni, iar dintre aceştia, o parte vor produce ovule. Acestea sunt în număr limitat, iar pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, rezerva ovariană scade.
La ora actuală, multe femei amână momentul obţinerii unei sarcini după vârsta de 35 de ani, considerată un prag al fertilităţii. Deşi se pot naşte copii şi dupâ această vârstă, şansele de a obţine o sarcină scad rapid după 35 de ani. Soluţii există şi după această vârstă: multe persoane optează pentru procedurile din medicina reproductivă precum inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. De altfel, la ora actuală, există şi posibilitatea de crioprezervare a ovulelor şi embrionilor.
În mod normal, medicii recomandă efectuarea unui consult ginecologic anual, însoţit de o ecografie şi testul Babeş-Papanicolau. Dacă medicii suspectează prezenţa unei probleme de sănătate, ar putea indica investigaţii mai amănunţite.
Pentru a evalua potenţialul fertil, la ora actuală se poate face un test numit AMH (evaluarea hormonului anti-Mullerian). Explică în interviul video valoarea acestuia dr. Ioan Boleac, medic primar ginecolog, cu supraspecializare FIV!