Sindromul de apnee în somn este o tulburare suficient de gravă a somnului în care respiraţia se întrerupe în timpul somnului, repetitiv. Dr. Ioan Bulescu Medic Specialist ORL, doctor în ştiinţe medicale ne-a explicat ce este această tulburare, din ce cauze apare şi care este legătura dintre apnee şi obezitate.
Chiar dacă persoanele care suferă de apnee nu îşi dau seama, partenerul de viaţă se poate trezi peste noapte din cauza sforăitului zgomotos sau din cauza pauzelor de respiraţie. Acestea din urmă sunt cele mai îngrijorătoare pentru partener, pentru că de multe ori au impresia că cel care suferă de această tulburare nu mai respiră şi se panichează. Din nefericire aceste pauze îndelungate ale repsiraţiei, privează creierul de oxigen şi aceste persoane se trezesc mai obosite, nu se pot concentra a doua zi, pot chiar adormi/moţăi din când în când.
Medicul Ioan Bulescu ne-a explicat pe larg în acest interviu de ce persoanele cu un surplus de kilograme sunt mai predispuse să sufere de apnee în somn şi de ce este important să meargă la medic. Indicaţia primară la astfel de cazuri este ca pacientul să slăbească, reuşind astfel să scape – măcar parţial – şi de această tulburare.
Medicul Ioan Bulescu a vorbit despre tipurile de tratament indicate în apneea de somn, în ce cazuri se aplică şi care pot fi rezultatele. În afara terapiei CPAP cu oxigen, mai există şi anumite intervenţii chirurgicale ce pot înlătura cauza ce duce la problemele de respiraţie şi, implicit, la apneea în somn.