Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a tras un semnal de alarmă cu privire la pacienţii cardiaci care, în contextul pandemiei de coronavirus, şi-au amânat controalele medicale şi/sau intervenţiile chirurgicale, riscându-şi, astfel, viaţa!
Pentru aceşti pacienţi aflaţi în risc major în contextul infecţiei cu SARS-COV 2, suferinţa cardiacă reprezintă urgenţă medicală şi trebuie intervenit în cel mai scurt timp, mai ales în situaţii de risc iminent, cum am fi infarctul!
Pacienţii cu boală cardiacă s-au aflat în această perioadă a pandemiei cu coronavirus la dublu risc, şi cel al infectării cu noul coronavirus, dar şi riscul bolii de fond. Însă, din cauza gravităţii suferinţei cardiace şi a faptului că ea constituie urgenţă medicală, au fost pacienţi care au pierdut lupta cu viaţa.
Mesajul domnului dr. Lucian Dorobanţu se referă la faptul că persoanele cu astfel de afecţiuni cardiace nu mai pot sta acasă, în aşteptarea trecerii pandemiei. Mai ales în situaţii grave cu simptome de durere în piept, transpiraţii, este neapărat necesar să se sune la 112. Un episod cardiac descoperit la timp şi un pacient adus rapid la spital creşte semnificativ speranţa de viaţă a acestuia. Intervenţia rapidă face, de fapt, diferenţa între viaţă şi moarte!
Pacienţii cronici cu boli cardiovasculare cu indicaţie de intervenţie chirurgicală trebuie să ştie că există protocoale care asigură protecţia acestor pacienţi împotriva infectării cu noul coronavirus şi faptul că ei sunt în siguranţă. Chiar şi pentru pacienţii infectaţi aflaţi în urgenţă cardiacă există protocoale clare ce protejează cadrele medicale şi salvează viaţa celui cu probleme cardiace.
Important este ca pacienţii cardiaci să ajung la medic!