Deşi cea mai gravă problemă de nutriţie şi metabolism a omenirii este obezitatea, la polul opus, există persoane care se tem de îngrăşare şi ajung să dezvolte teama de a consuma alimente şi ortorexia, preocuparea excesivă de a mânca sănătos. Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie, explică mecanismele acestor situaţii la care ajungem din cauza obsesiei pentru siluetă şi greutate mică.
Se ştie că multe dintre femei îşi doresc siluete de fotomodele şi îşi aleg drept reper modele total nerealiste. Nimeni nu spune că nu trebuie să trăim sănătos, să mâncăm echilibrat şi să ţinem cont de toare recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte nutriţia. De asemenea, pe lângă dietă corectă care să includă toate grupele alimentare, trebuie să avem grijă să facem mişcare constant.
Însă de aici şi pânâ la obsesia de a avea o anumită greutate, de multe ori cu câteva kilograme sub cea optimă, este de cele mai multe ori o cale presărată cu multe probleme. Aceasta pentru că fiecare organism are propriile sale coordonate şi funcţionează în anumiţi parametri care nu pot fi pur şi simplu „împrumutaţi” de la alt organism.
De altfel, de-a lungul timpului, medicul Mihaela Bilic, promotor al vieţii sănătoase, a precizat de mai multe ori că fotomodele ne naştem, nu devenim, Astfel, obsesia de a obţine o anumită greutate poate fi pâguboasă pentru organism. Evident, kilogramele în plus trebuie eliminate, însă greutatea optimă înseamnă pentru fiecare altceva. În interviul video, dr. Mihaela Bilic explică de ce fobia de alimente şi ortorexia pot deveni o problemă ce uneori necesită şi intervenţie în cadrul unui program de psihoterapie.