În ultimii 50 de ani, speranța de viață a omenirii s-a îmbunătățit semnificativ. Bărbații trăiesc în medie mai mult cu 10 ani, iar femeile cu 9. Astfel, datorită progreselor medicinei și a creșterii calității vietii, în țările avansate, durata medie de viață a bărbaților este de 77 de ani, iar a femeilor de 81 de ani. Însă dincolo de aceste performanțe, este important ca longevitatea să fie asociată cu o stare bună de sănătate.
„Este adevărat că speranța de viață a omenirii s-a îmbunătățit și se va îmbunătăți și în anii care vin. Dar tot statisticile ne arată că, din păcate, pentru un procent semnificativ de persoane vârstnice, această speranță de viață se însoțește de suferință, boală și dizabilitate.
Și există o presiune evidentă și asupra familiilor care îngrijesc persoanele vârstnice cu dizabilități, dar și a sistemului medical care se confruntă cu o presiune mai mare pe seerviciile de sănătate, pe spitalizările frecvente și situațiile de urgență cu care se întâlnesc la aceasă categorie de persoane vârstnice.
În acest context și în contextul în care știm deja că în 2050, populația vârstnică a globului se va dubla în comparație cu 2012, există o preocupare globală pentru îmbătrânirea sănătoasă. Iar ONU chiar a declarat perioada dintre 2021 și 2030 ca deceniul îmbătrânirii sănătoase.
Și a desemnat Organizația Mondială a Sănătății să se ocupe de politici clare de promovare a îmbătrânirii sănătoase și de strategii ca aceste deziderat să se și întâmple” ne-a declarat în interviul video dr. Mihaela Marinescu, Director Medical al Centrului de Excelență pentru Asistență și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS.
Pentru o bună calitate a vieții și o longevitate plină de energie, persoanele vârstnice pot beneficia la ora actuală de programe performante de îngrijire în centre specializate, asigurate de către echipe multidisciplinare.
„Centrul VITALITAS se adresează tuturor persoanelor vârstnice, independente, semidependente sau dependente, dar și celor dependente cu vârsta sub 65 de ani. Condițiile noastre de cazare sunt excepționale, sunt condiții de cazare de 5 stele. Dar cel mai important din punct de vedere medical și al siguranței este că toate camerele sunt construite și gândite astfel încât să fie suficient de spațioase și să permită accesul cu ușurință al persoanelor cu dizabilități. La fel și băile sunt adaptate nevoilor persoanelor vârstnice care au anumite dizabilități.
Vorbim despre sisteme de siguranță pe care le avem în aceste camere, de sistemul Nurse Call, pe care beneficiarii noștri îl pot apela ori de câte ori este nevoie de ajutor. Și personalul nostru de îngrijire este acolo pentru a interveni.
Centrul VITALITAS a fost gândit într-un concept unic: No Steps, fără trepte. În tot acest circuit către facilitățile centrului, rezidenții noștri nu găsesc nicio treaptă, ceea ce reduce riscul de cădere, frecvent întâlnit la persoanele vârstnice.
Printre facilități se găsesc coaforul, pentru starea de bine a doamnelor, un restaurant unde se gătesc meniuri personalizate, în funcție de patologiile persoanelor vârstnice, o bază de recuperare impresionantă, cu săli de kinetoterapie, fizioterapie, o sală de hidrokinetoterapie, o piscină cu apă încălzită unde beneficiarii noștri pot face mișcare în apă.
Toate acestea funcționează sub bagheta unor specialiști în domeniu: avem medici geriatri, medic de recuperare, kinetoterapeuți, fizioterapeuți, maseuri, logoped și psiholog. Suntem o echipă multidisciplinară și dinamică, o echipă care ia în calcul toate patologiile persoanelor vârstnice și toate nevoile lor de îngrijire” a subliniat în materialul video dr. Mihaela Marinescu.
Mai multe informații despre longevitatea asociată cu starea de sănătate, dar și despre performanțele Centrului de Excelență pentru Asistență și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS puteți afla din materialul video realizat cu dr. Mihaela Marinescu.