Dr. Oana Firescu, dermatolog: soluții pentru mătreață

Dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog, explică modul cum apare mătreața și ce soluții avem la îndemână pentru a o combate.

Mătreața reprezintă o problemă frecventă: conform specialiștilor, cel puțin jumătate dintre oameni se confruntă cu un episod de mătreață de-a lungul vieții.

Mătreața apare la nivelul scalpului, dar poate afecta și alte zone ale corpului. Mătreața nu este contagioasă și nu pune în pericol sănătatea. Însă există și forme mai agresive de mătreață, în aceste condiții, fiind utilă vizita la un medic dermatolog pentru evaluare și tratament.

„Mătreața se caracterizează printr-o descuamare excesivă, anormală, epitelială. În mod normal, există o regenerare a epiteliului scalpului care se realizează la 28 de zile. Atunci când echilibrul scalpului este perturbat, această regenerare are loc mai repede, în circa 15 zile și apare mătreața. În anumite condiții, există anumite grade de severitate a mătreții, iar forma cea mai gravă este dermatita seboreică.

Cel mai adesea, dermatita seboreică se întâlnește la nivelul scalpului, dar poate să apară și la nivelul feței, în zona sprâncenelor, aripa nasului, pe obraji. La bărbați, poate apărea la barbă, mustață, dar și la trunchi, practic în zonele cu glande sebacee mai numeroase. Apare o roșeață însoțită de prurit, cojițe, scuame care e bine să ne aducă la medicul dermatolog” ne-a declarat în inteviu video dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

Din fericire, pentru mătreață există soluții reprezentate de șampoanele antimătreață. „Există game de șampoane dedicate care conțin ingrediente active cum ar fi disulfurat de seleniu, pirocton olamina, agenți decapanți, uree, acid salicilic care vor îndepărta acele cojițe și vor face ca ingredientele active să își facă mai bine efectul. Șampoanele conțin tocoferol, care este un antiinflamator, sau ceramide pentru protecția pielii.

Aceste șampoane trebuie folosite inițial mai des de 3 ori pe săptămână, minimum 6 săptămâni. Este important să lăsăm șamponul să-și facă efectul timp de 3-5 minute și apoi trebuie să clătim corect, cu apă călduță. Și urmează o rutină de întreținere pentru a preveni reapariția: o dată pe săptămână, folosim șamponul activ, alternativ cu șampon normal pentru piele sensibilă” recomandă dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

Mai multe informații despre condițiile în care apare mătreața și ce e de făcut dacă ne confruntăm cu acest fenomen supărător puteți afla din materialul video dedicat, realizat cu doamna doctor Oana Firescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Oana Firescu - Medic primar dermatolog,
Dr. Oana Firescu este medic primar Dermato-venerologie, cu competență în dermato-cosmetologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. Domenii de interes DERMATOCOSMETOLOGIE PREVENIREA ÎMBĂTRÂNIRII CUTANATE TRATAMENT ACNEE ȘI CICATRICI ACNEE TRATAMENTE LASER/IPL, ...
citește mai mult