Tratamentul ficatului gras constă în dietă și exerciții ce pot duce la ameliorarea și chiar reducerea acestei boli. Dr. Raluca Oprea, Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie, Doctor în medicină, ne-a vorbit despre dieta echilibrată ca prim pas în tratamentul ficatului gras.
După ce se pune diagnosticul, tratamentul ficatului gras este unul de durată. Dacă este doar steatoză hepatică, aspectul ecografic se poate îmbunătăți cam în 6 luni, 1 an. Dacă este steato-hepatită, durează destul de mult până se ajunge la o ameliorare a bolii.
Tratamentul ficatului gras constă, în primul rând în dieta echilibrată care ar trebui cuplată cu efort fizic. Dacă nu avem posibilitatea de a merge la sală, este în regulă și cu 30 de minute de mers pe jos.
Majoritatea studiilor din ultima perioadă spun că dieta mediteraneană este benefică în tratamentul steato-hepatitei non-alcoolice. Deci dieta bogată în ulei de măsline extravirgin și în acizi grași polinesaturați, cei bogați în omega 3 și omega 6. Dieta aduce un mare beneficiu în tratarea ficatului gras pentru că o scădere ponderală de peste 6,7% ameliorează foarte bine starea ficatului. În cazul în care se scade cu 10%, această pierdere în greutat poate duce chiar la reducerea totală a afecțiunii.
Însă, dacă nu se reușește cu astfel, iar pacientul are comorbidități importante asociate și un BMI de peste 35, vorbim atunci de chirurgia metabolică ce poate duce la o scădere mai mare în greutate. Aceasta face minuni în cazul pacienților obezi sau în cazul celor supraponderali cu comorbidități asociate. Aceștia au nevoie de o scădere drastică în greutate, dar și de un regim echilibrat pentru ameliorarea ficatului gras.