Dacă ai ficat gras, poți afla din întâmplare, pentru că steatoza hepatică nu doare și nu prea are simptome clare. Dr. Raluca Oprea, Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie, doctor în medicină, ne-a vorbit într-una dintre emisiunile CSID.RO Livedespre ficatul gras.
„Din păcate nu prea există simptome în ceea ce privește ficatul gras”, a spus Dr. Raluca. În ceea ce privește afecțiunea în sens larg a ficatului gras vorbim, pe de o parte, de steatoza simplă și de o steatohepatită. Sunt două noțiuni diferite. Steatoza simplă nu se însoțește de inflamația celulei hepatice și nu are un potențial evolutiv. Pe când, steatohepatita, netratată, în ani de zile, poate duce la o fibroză și ciroză hepatică.
Din păcate, ficatul gras nu doare și nu are simptome specifice. Rar, poate o apărea o jenă în partea dreaptă a abdomenului, sau pacientul se simte obosit, astenic și ar trebui, în astfel de cazuri, făcute niște analize de sânge. Steatoza hepatică este, de obicei, descoperită întâmplător, pentru că acești pacienți pot avea comorbidități asociate precum hipertensiune arterială, diabet zaharat. În general boli asociate cu obezitatea. Și, de multe ori, făcând analize de sânge sau ecografii pentru alte boli, se observă și dacă ai ficat gras.
Analizele care pot ajuta în diagnosticarea ficatului gras: analizele uzuale din care nu ar trebui să lipsească funcția hepatică (transaminazele, gamma glutamil transpeptidaza), hemograma cu indicii de inflamație, glicemia cu glicemia glicolizată, profil lipidic (colesterol, trigliceride, acid uric).
În cazul în care apar valori crescute la transaminaze și se corelează cu valori mărite la colesterol și trigliceridelor, pacientul ar trebui trimis la o ecografie abdominală pentru a se vedea și ficatul la ecograf.
Dacă ai ficat gras, acest fapt se va vedea și la ecograf, iar medicul va corela rezultatele analizelor de sânge cu cele apărute la examenul ecograf.