Pacienții care poartă aparat dentar sunt informați că, după ce s-a încheiat procesul de îndreptare a dinților, trebuie să poarte dispozitive de contenție. Acestea au un rol deosebit în menținerea rezultatelor pe termen lung.
„Contenția este reprezentată de acele dispozitive care se aplică la finalul tratamentului ortodontic în scopul menținerii rezultatului și prevenirii recidivei malocluziei. Deși prin tratamentul ortodontic, este asigurat un echilibru ocluzal, totuși se impune necesitatea aplicării contenției dentare. Aceasta întrucât țesuturile aparatului dento-maxilar au nevoie de ceva timp pentru a se adapta noii poziții a dinților.
Echilibrul ocluzal de la finalul tratamentului ar trebuie să asigure un rezultat stabil. Însă fibrele periodontale au tendința de a aduce dinții în poziția inițială de la începutul tratamentului. Așa că ar trebui purtate dispozitivele de contenție dentară.
Contenția dentară este asigurată în primul rând prin retainer. Acesta se colează pe suprafața linguală a dinților inferiori, în zona canin-canin, cu un material compozit. De asemenea, există și gutiere pentru contenție, gutiere care se aplică în special la maxilar, când nu este suficient spațiu pentru aplicarea retainerului fix și când se obțin rapoarte neutrale în sens sagital. O altă variantă de contenție ar fi plăcuța Hawley, asemănătoare cu un aparat mobil” spune dr. Roxana Stan, medic rezident ortodonție în cadrul Clinicii Dentare „Prof. dr. Barbu” din București.
Mai multe informații despre contenția dentară după un tratament ortodontic puteți afla din interviul realizat cu medicul Roxana Stan!