În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, a explicat în primul rând impactul gripei asupra sănătății copiilor și adolescenților.
„Gripa este foarte periculoasă mai ales pentru copiii mici, pentru că poate detemina forme grave de pneumonie invazivă. Copiii pot ajunge la spital, iar aceste forme de boală pot duce la insuficiențe respiratorii și chiar la deces. Gripa poate fi gravă și la copii mai mari sau adolescenți, mai ales în cazul în care aceștia au anumite boli cronice sau malformații congenitale.
De asemenea, anumite tratamente îi predispun la a fi mai sensibili, iar sistemul lor imunitar nu răspunde cum ar trebui la infectări, inclusiv cu virusul gripal. Iar în aceste situații, putem întâlni probleme.
Mai mult decât atât, copiii în general sunt transmițători intenși ai virusului gripal, pentru că ei intră în colectivități. Astfel încât, da, gripa este periculoasă atât pentru ei, dar și pentru că ei pot duce mai departe gripa la cei din jur” ne-a declarat dr. Sandra Alexiu.
În aceste condiții, vaccinarea antigripală se impune, fiind cea mai eficientă măsură de prevenire a răspândirii gripei sezoniere.
„Din fericire, noi putem vaccina antigripal copiii încă de la vârsta de 6 luni. Aceasta înseamnă că atunci când avem un vaccin disponibil pentru ei, putem să prevenim formele grave. De asemenea, putem să prevenim spitalizarea lor, mai ales în cazul în care copiii sunt foarte mici sau în cazul în care au deficite imunitare. Făcând această vaccinare în rândul copiilor, pe de o parte îi protejăm pe ei, dar, indirect, îi protejăm și pe cei din jurul lor” a adăugat medicul Sandra Alexiu.
Înainte de a lua decizia de a-i vaccina pe copii, părinții trebuie să se informeze din surse sigure și să discute cu medicul pediatru sau medicul de familie oportunitatea vaccinării. Informații utile pentru sănătate pot fi accesate și pe platforma educațională online www.atlasgripal.ro, lansată în 2020.
Aici, publicul larg are la dispoziție informații despre gripă, protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării. În plus, platforma oferă informații despre rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România și importanța imunizării.
Platforma constituie și o sursă importantă de informare pentru publicul larg în ceea ce privește gripa și vaccinarea antigripală. Platforma conține podcast-uri, realizate cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, experți implicați în vaccinarea antigripală a populației, atât la nivel de populație pediatrică, cât și în rândul adulților. Tot în cadrul platformei sunt disponibile numeroase materiale informative și infografice utile privind imunizarea gripală.
Mai multe informații despre vaccinarea antigripală și oportunitatea acesteia și în contextul COVID-19 oferă pe larg în interviul video dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.