Conform informațiilor pe care ni le-a furnizat medicul dermatolog Sandra Olariu, tot mai multe persoane se confruntă cu alergii și reacții alergice la nivelul pielii. Sensibilitatea pielii este crescută și în contextul poluării din orașe și al expunerii la reziduuri. Problemele pot fi agravate și de folosirea unor produse de îngrijire nepotrivite.
„Să ai un răspuns alergic față de substanțele din mediu înseamnă să ai un răspuns imunologic anormal la substanțe pe care majoritatea oamenilor le tolerează. La momentul actual, o persoană din 3 manifestă reacții de tip alergic. Așadar acestea sunt foarte frecvente. Dintre aceste persoane, mai mult de jumătate au reacții la nivelul pielii. La acest nivel, putem regăsi simptome de roșeață, iritații, piele foarte uscată, piele care se descuamează, umflături la nivelul pielii, senzația de disconfort, mâncărime usturime.
Factorii de risc ai predispoziției către alergii pot fi genetici, existând o predispoziție în familie. Dacă ambii părinți sunt alergici, riscurile să fie și copiii sunt mai mari de 50 la sută. Există și factorii de mediu care agravează simptomele de alergie precum poluarea. Și temperaturile foarte crescute, prin transpirație, pot fi iritante la nivelul pielii. Iar temperaturile foarte scăzute duc la o uscăciune excesivă la nivelul pielii care va afecta apărarea împotriva substanțelor iritante din mediu.
Și substanțele iritante din mediu pot afecta pielea, iar printre acestea se numără parfumurile, alcoolurile din cosmetice și bazele sau acizii foarte puternici” ne-a declarat dr. Sandra Olariu, medic specialist dermato-venerologie, medic specialist alergologie și imunologie clinică.
Un rol important în sănătatea pielii îl are și microbiomul cutanat, reprezentat de microorganismele de la suprafața pielii. „Microbiomul are rol de protecție împotriva agenților patogeni prin efect competitiv, dar și rol de mondulare a răspunsului imunologic. Am descoperit că pacienții cu piele cu predispoziție către alergie au o diversitate mai scăzută a microbiomului la nivelul pielii. Acest lucru duce la o barieră de protecție mai scăzută, ceea ce duce la o penetrare suplimentară a alergenilor și la o posibilă sensibilizare suplimentară” a adăugat medicul dermatolog.
Persoanele care se confruntă cu simptomele menționate au nevoie de o îngrijire specială a pielii. În e constă aceasta explică medicul dermatolog Sandra Olariu.
„În primul rând, trebuie să ne gândim la o soluție blândă de curățare a tenului, care aplică manual și se îndepărtează prin simpla spălare, așa cum este Toleriane Caring Wash. Soluțiile care se aplică cu dischetele demachiante pot crea mici leziuni la nivelul tenului care pot irita suplimentar tenul.
Apoi, trebuie să ne gândim întotdeauna la hidratare. Când pielea este uscată, este și lipsită de apărare. Astfel, trebuie să ne gândim la o hidratare corectă. O hidratare corectă pentru tenul gras o reprezintă soluții de tip fluid din gama Toleriane Dermallergo. Iar pentru tenul uscat, există soluțiile de tip cremă precum Toleriane Dermallergo” completează dr. Dr. Sandra Olariu, medic specialist dermato-venerologie.
Mai multe informații și soluții pentru îngrijirea tenului cu tendințe alergice puteți afla din interviul amplu realizat cu dr. Sandra Olariu!