Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Sanador, a fost invitată în cadrul emisiunii CSID.RO Live unde a vorbit despre importanța testului Babeș-Papanicolau. Medicul Virginia Țârlea a explicat la început când ar trebui făcut acest test extrem de util pentru a depista o eventuală suspiciune de cancer de col uterin.
„Primul testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut prima oară la un an de la debutul vieții sexuale. Și se face cel puțin până la 65 de ani sau atât timp cât femeia are o viață sexuală activă” spune medicul Virginia Țârlea.
În funcție de rezultatul testului Babeș-Papanicolau, medicii pot recomanda investigații suplimentare. Aceasta pentru a pune în evidență o eventuală infecție cu virusul HPV. Anumite tulpini ale HPV sunt responsabile pentru riscul major de face cancer de col uterin.
„Testarea Babeș-Papanicolau și testul pentru HPV sunt două teste care arată lucruri diferite despre aceeași boală, respectiv infecția cu HPV sau leziunile precanceroase sau canceroase ale colului uterin. Testul Babeș-Papanicolau studiază structura celulelor afectate de infecția cu HPV, celule de la nivelul colului, vaginului și eventual, vulvei. Deci ne arată cât de bolnave sunt după ce s-au infectat cu HPV. Testul HPV și genotiparea HPV, în mod special pentru tipurile de HPV cu risc oncogen crescut, care afectează aparatul genital, studiază prezența genelor la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei. Testele nu se pot face unul fără celălalt.
La ora actuală în lume, primul test care se face pentru detectarea acestor afecțiuni este testul HPV. El nu înlocuiește testul Babeș-Papanicolau. Testul Babeș-Papanicolau se va face atunci când testul HPV este anormal” adaugă medicul Virginia Țârlea.
Mai multe informații despre HPV și testele recomandate puteți afla din intervenția video a medicului ginecolog în cadrul CSID.RO Live!