Menopauza este una dintre cele mai delicate perioade din viaţa unei femei, iar acest lucru, este cauzat de scăderea secreţiei de hormoni care survine odată cu reducerea şi dispariţia ovulaţiei.
În mod normal, menopauza se instalează după vârsta de 45 de ani, dar în ultimii ani, apar tot mai multe situaţii când menopauza se instalează devreme, uneori înainte de 35 de ani. Scăderea secreţiei de hormoni poate avea un impact serios asupra stării de bine, cu bufeuri, stări de indispoziţie, stări de rău, dar şi cu risc cardiovascular şi de osteoporoză.
Mai mult, deficitul de hormoni din corp generează şi fenomene neplăcute la nivelul pielii. Soluţii există, iar substituţia hormonală este una dintre acestea. Însă terapia de substituţie hormonală trebuie administrată după un program de teste şi analize, care se repetă periodic. Pentru a afla care este conduita în cazul substituţiei hormonale şi cum poate influenţa menopauza calitatea pielii, am stat de vorbă pe larg cu medicul primar dermatolog Viviana Iordache!