Cu toţii ne-am confruntat la un moment dat în viaţă cu apariţia unor semne de acnee. Fie că sunt coşurile care preced menstruaţia, fie că e vorba despre erupţii după expunerea la soare sau la solar, acneea deranjează, deşi în sine, nu este o condiţie gravă.
Devine mai gravă atunci când erupţiile acneice persistă, când afectează grav tenul şi când ne pierdem răbdarea şi aplicăm pe faţă tot felul de remedii şi soluţii, fără a ţine cont de recomandările medicilor dermatologi.
Acneea se manifestă prin apariţia leziunilor acneice, cel mai frecvent comedoane sau coşuri, însă se poate însoţi şi de leziuni mai grave precum chisturile sau nodulii. Acneea apare mai ales în perioada adolescenţei, însă există şi multe persoane care se confruntă cu aceasta la maturitate.
Cauzele acneei sunt prezenţa unui exces de sebum, a foliculilor de păr înfundaţi cu sebum, prezenţa unor bacterii, dar şi a dezechilibrelor hormonale. Ca factori de risc, trebuie menţionate anumite afecţiuni, tratamente medicamentoase sau stresul.
Primul pas pentru tratarea acneei este vizita la medicul dermatolog, cel care care va evalua pielea şi va recomanda cel mai bun tratament. Apoi, un alt aspect important este folosirea produselor de îngrijire a pielii tot la recomandarea specialistului. Acum, există pe piaţă tot felul de produse destinate îngrijirii tenului acneic.
Una din greşelile frecvente este folosirea în exces a produselor de camuflare a acneei cum sunt produsele de machiaj cu putere de acoperire. Căldura excesivă din sezonul estival, în combinaţie cu produsele nepotrivite, poate crea probleme la nivelul tenului.
Pentru a afla care sunt cele mai bune sfaturi de îngrijire a tenului acneic, dar şi care sunt cele mai frecvente greşeli care pot agrava acneea, am stat de vorbă în interviul video cu dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, care trece în revistă şi produsele pe care nu trebuie să le aplicăm pe faţă dacă avem acnee.