Invitat în emisiunea Marius Tucă Show transmisă pe gandul.ro, profesorul Vlad Ciurea atrage atenția că trebuie să ne adaptăm tehnologiei avansate din zilele noastre, dar cu măsură, deoarece creierul este permanent suprasolicitat de activitățile zilnice.
„Gândim mai repede, ne mișcăm mai repede, facem mai multe lucruri într-o zi decât făceam acum 30 de ani, de exemplu, și totuși spunem că nu ne ajunge ziua. Tot timpul spunem că trece timpul prea repede. Este o lume în viteză. Mă uitam pe străzi într-o zi și am observat că toată lumea fugea, nimeni nu mergea la pas. Vrem să facem cât mai multe în 24 de ore. Tragem tot mai mult de noi și undeva, ceva se rupe”, spune medicul neurochirurg.
De asemenea, dr. Vlad Ciurea menționează în cadrul emisiunii cât de important este somnul pentru regenerarea creierului.
„Suntem la apogeul productivității în anumite intervale orare, respectiv 10-12 dimineața și 16-18 seara. Trebuie să le facem pe toate mai încet, să mâncăm în liniște, să deschidem geamul, să bem apă cât mai curată, să respirăm aer curat, să evităm știrile negative și să avem un somn de calitate. În caz contrar, celula nervoasă nu mai poate rezista”, adaugă medicul.
Specialistul continuă și dă ca exemplu regula 8+8+8, adică 8 ore de muncă, 8 ore de administrație (cumpărături, curățenie casă etc.), 8 ore de odihnă.
„Opt ore de odihnă sunt de ajuns. Atenție, nu mai mult! Și odihnă nu înseamnă neapărat doar somn. Eu de exemplu dorm 6 ore, celelalte 2 înseamnă pregătire pentru odihnă, cum ar fi cititul unei cărți. Ca să mă trezesc odihnit a doua zi la 5:30 dimineața, la 22 sunt în pat, cu o carte în mână, fără televizor, fără telefon. Nu vă uitați la tot felul de seriale noaptea, pentru că vă stricați somnul”, a declarat dr. Ciurea.
Creierul nostru este bombardat zilnic cu știri de tot felul și activități, aceasta fiind una dintre posibilele cauze ale multor boli nervoase contemporane (Parkinson, demență, Alzheimer), care se manifestă prin dureri de cap, tulburări de atenție, de memorare, dificultăți de a lua decizii, de a gândi.
„Astfel de probleme nu existau în trecut, când oamenii nu erau atât de conectați la tehnologie. Aveau părul negru, aveau toți dinții, auzeau bine. Oamenii mureau de bătrânețe, probabil un accident vascular, era ceva normal. Bunicii noștri erau sănătoși, nu știau ce sunt medicamentele. Nu ca acum, când luăm pastile pentru orice”, a încheiat medicul.
Emisiunea integrală cu medicul neurochirurg Vlad Ciurea poate fi urmărită mai jos.