Există numeroase motive pentru care ar trebui să faci sex, iar printre acestea putem enumera cu uşurinţă conexiunea cu partenerul, plăcerea sau beneficiile pe care sexul le are asupra sănătăţii. Chiar dacă la prima vedere totul pare roz, există femei care se confruntă cu disconfort în timpul actului sexual, în special cu dureri care, în mod normal, nu au ce căuta în timpul acestei activităţi. Multe femei care suferă de dispareunie se tem să nu-şi piardă partenerul, că nu se simt suficient de sexuale sau că nu experimentează acea dorinţă şi satisfacere în timpul sexului, se arată în Jurnalul Sexual de Medicină. Cu toate astea, multe dintre ele nu vorbesc despre aceste dureri (nici cu partenerul, dar nici cu medicul ginecolog).
Identificarea problemei sau a principalului motiv pentru care apar aceste dureri în timpul sexului reprezintă primul pas pentru ca tu şi partenerul tău să experimentaţi momente de neuitat şi lipsite de disconfort. Deşi în mod normal trebuie să vorbeşti cu specialistul despre durerile din timpul sexului, mai jos îţi prezentăm câteva motive care te-ar putea ajuta să-ţi dai seama de ce ai parte de această experienţă.
Cu siguranţă ai auzit despre una dintre cele mai populare şi actuale probleme din rândul femeilor. Multe dintre femei se confruntă cu această afecţiune care presupune creşterea ţesutului endometrial în afara uterului. Într-un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Sexual de Medicină, s-a descoperit că 75% dintre femeile care sufereau de endometrioză se confruntau şi cu dureri în timpul sexului. Penetrările adânci pot pune presiune pe zonele afectate de endometrioză, precum ligamentele care ataşează uterul de pelvis. Orice atinge acea zonă, fie că vorbim de tampoane sau penis, poate provoca dureri extreme.
Muşchii pelvieni, acel grup de muşchi care susţin uterul, în timpul sexului trebuie să se relaxeze, dar în cazul unora dintre femei, aceşti muşchi se contractă, de cele mai multe ori fiind rezultat al unei sarcini dificile, prea mult stat pe scaun sau un abuz sexual din trecut, arată cercetătorii Institutului Virginia Tech. Semne de care trebuie să ţii cont: arsuri, palpitaţii la intrarea în vagin, care pot dura câteva ore sau zile după actul sexual.
Infecţiile duc la hipersensibilitate. În mod normal, dacă de la ultima infecţie, apare o alta nouă la doar câteva săptămâni sau luni, nervii nu au timp să se relaxeze, ceea ce înseamnă că intrarea vaginului va fi extrem de sensibilă, făcând penetrarea aproape intolerabilă. Antibioticele luate în excess pot duce la infecţii, fiind declansatorul inflamaţiilor severe şi a durerilor din jurul vulvei.
Dacă vaginul nu este suficient de lubrifiat, vei simţi dureri în timpul penetrării. Tocmai de aceea, preludiul este foarte important, iar dacă acesta nu funcţionează apelează la un lubrifiant pe bază de silicon, o variantă mai alunecoasă a celui pe bază de apă.
Firboza uterină poate afecta viaţa sexuală, iar asta pentru că durerea resimţită tinde să apară rapid şi să fie destul de intensă şi neplăcută. Într-un studiu recent publicat de Jurnalul Sexual de Medicină, se arată că femeile care suferă de fiboză uterină sunt de trei ori mai mult predispuse să simtă dureri în timpul actului sexual.
Femeile care au uterul retrovers sunt expuse unui risc mai mare de endometrioză. Atunci când uterul este înclinat spre spate, penisul îl poate lovi, ceea ce provoacă presiune şi durere. Alte semne ale uterului retrovers sunt durerile menstruale, durerile de spate din timpul sexului şi dificultatea de a folosi tampoanele interne.
Aproape jumătate dintre femeile care dau naştere se confruntă cu dureri în timpul sexului, la şase luni de la naştere, comparativ cu 30% dintre proaspetele mămici care nu alăptează, se arată într-un studiu publicat în 2014 în Jurnalul Internaţional de Uroginecologie. Aducerea pe lume a unui copil poate afecta nervii vaginului, iar alăptarea poate afecta temporar capacitatea corpului de a se lubrifia.
Dacă este vorba doar de anxietate, aceasta nu va provoca dureri în timpului actului sexual, dar alături de stres apar schimbări ale pH-ului vaginului, care poate duce la infecţii bacteriene.