Durerile în sarcină sau senzațiile dureroase de diverse intensități sunt comune multor femei care trec prin această experiență unică. De cele mai multe ori, aceste dureri nu trădează nici o problemă serioasă de sănătate a mamei sau fătului. Însă sunt și situații când durerile în sarcină trebuie semnalate rapid medicului.
Durerile în sarcină pot avea mai multe cauze. Prima ar putea fi dată de implantarea embrionului care poate genera senzație de disconfort și sângerări ușoare. O altă cauză a durerilor în sarcină este creșterea în volum a fătului și uterului. Iar acest fenomen absolut normal are drept consecință o presiune pe organele interne din vecinătatea uterului. Astfel, pot apărea senzațiile de durere.
De altfel, senzațiile de durere pot fi localizate și la nivelul capului, sânilor sau coloanei vertebrale. Se știe că durerile lombare sunt frecvente pe măsură ce sarcina avansează. O altă explicație a durerilor în sarcină este activitatea hormonală care duce la disconfort în zona bazinului. Un alt aspect important este cel psihic, viitoarea mamă având nevoie de cel mai bun ambient pentru a duce sarcina la bun sfârșit.
Există dureri în sarcină care pot trăda situații periculoase pentru mamă și făt. Este vorba despre sarcina extrauterină, avortul spontan sau iminența de avort. De asemenea, durerile pot fi date de contracțiile uterine, care pot apărea pe parcursul sarcinii. Specialiștii recomandă ca orice durere în sarcină de intensitate mare să fie semnalată medicului. Aceasta pentru ca mama să fie în siguranță, să primească cel mai bun tratament, iar sarcina să fie dusă la termen.
Am stat de vorbă pe larg în interviul video despre durerile în sarcină cu dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, despre toate situațiile în care durerile în sarcină trebuie evaluate de către medicul care urmărește femeia însărcinată.