Efectele vaccinului COVID – și ne referim aici la reacțiile adverse – apar, cel mai frecvent, în primele 15-30 de minute sau în primele zile de la injectare. Nu există vaccin care să nu aibă reacții adverse, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, în cadrul emisiunii „Față în Față”, realizată de publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, publicată pe GANDUL.RO.
„Am întâlnit oameni care se plâng de efectele vaccinului COVID, dar eu trebuie să găsesc o legătură de cauzalitate și să văd cum putea să determine vaccinul o situație concretă. Este ca și cum ați spune în felul următor: dacă eu m-am vaccinat acum 6 luni sau un an și mi se întâmplă ceva, nu știu, în orice sferă, cum stabilesc legătura între vaccin și ceea ce mi s-a întâmplat?
Riscul de reacții adverse după 6 luni sau un an este extrem de puțin probabil, nu chiar zero, dar foarte puțin probabil. Cel puțin, din ce avem noi în momentul de față, științific vorbind, eu nu aș putea să susțin o altă variantă”, a declarat medicul infecționist.
Potrivit studiilor, efectele vaccinului COVID sunt mai pronunțate în cazul femeilor, deoarece au în general un sistem imunitar mai puternic, care poate produce mai mulți anticorpi, ca răspuns la vaccin. De asemenea, o altă explicație poate fi că estrogenul face ca celulele să producă mai mulți anticorpi, iar testosteronul poate inhiba producția acestora.
Printre cele mai frecvente reacții adverse temporare post-vaccinare COVID amintim: durere la locul injecției, oboseală, febră ușor crescută, frisoane, dureri de cap, dureri articulare sau/și musculare.
Cât privește riscul de dezvoltare a cancerului, în special leucemie, după vaccinarea anti-COVID, medicii spun că nu există nicio relație de cauzalitate între acest vaccin sau oricare altul și acest tip de cancer de sânge.
Emisiunea integrală „Față în Față” cu Ion Cristoiu poate fi urmărită mai jos.