Endometrioza poate fi agravată de o mulțime de factori, însă, evoluția ei poate fi influențată și cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADORne-a povestit mai multe despre endometrioză și stilul de viață la una dintre emisiunile LIVE CSÎD.
Există studii care arată clar că substanțele chimice din alimentație, dar și concentrația crescută de hormoni estrogeni din alimente influențează endometrioza, pot conduce la agravarea bolii și la o evoluție mult mai rapidă a acesteia. Este cunoscut faptul că endometrioza este o boală dependentă de estrogen, de aceea o alimentație care conține acești hormoni, agravează endometrioza.
Din punctul de vedere al stilului de viață, ca la orice boală și afecțiune, acesta poate influența pozitiv endometrioza.
Exercițiile fizice, mișcarea în general, ajută organismul să se simtă mai bine prin producerea de endorfine, dar accelerează și procesele de recuperare și vindecare prin aportul crescut de sânge datorat mișcării.
Somnul de calitate, desfășurat între aceleași ore, în condiții optime de temperatură, lumină și sunet, are efecte extraordinare asupra refacerii organismului la nivel celular, îmbunătățește metabolismul și procesele de recuperare și vindecare.
O alimentație cât se poate de sănătoasă are un rol extraordinar în stoparea evoluției endometriozei. Așa cum hormonii estrogeni plus substanțele chimice din hrană pot agrava stadiul de boală al endometriozei, o alimentație curată, cât se poate de sănătoasă poate influența pozitiv evoluția bolii.
Și, nu în ultimul rând, spune Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, armonia în care ne trăim viața are un impact fantastic asupra evoluției bolii de endometrioză. Cu cât suntem mai în armonie cu noi înșine, cu cât reușim să lăsăm stresul și grijile deoparte, cu cât avem relații sănătoase și armonioase cu cei din jur, cu cât reușim să rezolvăm conflictele interioare sau cele cu alte persoane, cu atât vom ajuta și boala să se amelioreze. Per a contrario, o viață stresantă, agitată, trăită în tensune și conflict, poate agrava evoluția endometriozei.