Endometrioza reprezintă o afecțiune extrem de răspândită în rândul femeilor aflate la vârstă fertilă. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 10 la sută dintre persoanele de sex feminin au endometrioză. Aceasta înseamnă aproximativ 190 de milioane de paciente cu endometrioză la nivel global.
Endometrioza se manifestă prin formarea în afara uterului a unui țesut similar celui al mucoasei uterine. Aceasta reprezintă o situație gravă care poate da dureri puternice și infertilitate.
Endometrioza poate afecta femeile încă de la vârsta adolescenței. Exista o serie de simptome diverse care pot trăda endometrioza, dar care sunt comune cu alte afecțiuni.
Tocmai de aceea, în anumite cazuri, endometrioza poate fi dificil de diagnosticat. Endometrioza se poate manifesta prin cicluri menstruale abundente, de exemplu, sau prin durere pelvină puternică.
Sau poate afecta viața sexuală, poate duce la tulburări ale tranzitului intestinal sau ale urinării normale. Durerea poate deveni cronică și poate fi însoțită de stări de rău, balonare și oboseală.
Și depresia sau anxietatea pot însoți endometrioza în anumite cazuri. Așadar vorbim despre o boală complexă, care trebuie evaluată și tratată de către medicii specialiști cu experiență.
Puteți afla mai multe informații despre tratament și diagnostic în endometrioză din emisiunea CSID.RO Live accesând link-ul de mai jos!