Endometrioza este o afecțiune în care se poate interveni în mai multe moduri, ne-a explicat în emisiunea Live Ce se întâmplă doctore, Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR.
În momentul de față, standardul de aur pentru rezolvarea problemelor de endometrioză și adresarea lor cu o tehnică chirurgicală avansată este laparoscopia și chirurgia robotică. Până acum 10 ani, când chirugia robotică nu era atât de răspândită, laparoscopia era standardul de aur.
Și chirurgia robotică și cea laparoscopică sunt senzaționale și pentru diagnostic, dar și pentru tratamentul endometriozei. Chirurgia robotică este un salt important înaintea chirurgiei laparoscopice: este foarte articulată, oferă o deschidere extraordinară, permite chirurgului să lureze în spații în care, până acum, putea doar să viseze în chirurgia deschisă și să abordeze metastazele endometriozei. Datorită tuturor acestor beneficii, chirurgia robotică este „regina” în intervenția în cazul endometriozei. Evident că chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică nu dețin răspunsurile la toate întrebările legate de endometrioză, însă dețin multe dintre răspunsurile la această boală. Printre beneficiile unei inetrevenții minim invazive sunt: o recuperare mult mai rapidă, pacienta se întoarce mai repede acasă și se reintegrează mai rapid la job, îi este mult mai bine după intervenția chirurgicală. Practic se simte bine mult mai repede.
În același timp, și chirurgi deschisă poate rezolva cazurile de endometrioză. Cu pricepere, un chirurg poate obține aceleași avantaje pentru pacient, asmeănătoare cu cele de la chirurgia robotică sau chirurgia laparoscopică. Practic, fiecare chirurg are propriile instrumente și know-how-ul propriu, ir pacienții își pot alege specialistul la care vor să fie operați.
Endometrioza este o afecțiune ce poate recidiva, în funcție de mai mulți factori: cât de avansată e boala, care este bagajul genetic al pacientei, care e starea ei emoțională, dar și priceperea chirurgului.