„În endometrioză, opțiunile terapeutice sunt și medicamentoase și chirurgicale, dar mai ales combinate. Toate medicamentele care au fost anunțate pe parcursul timpului ca fiind inovatoare, generatoare de eliberare totală de endometrioză, nu s-au dovedit a fi așa.
Orice implant endometriozic tratat chiar cu agresivitate, cu substanțe hormonale complexe care induc o stare de menopauză chimică pe perioada administrării lor nu au reușit decât să facă să stopeze implantul endometriozic exact în poziția în care era la începutul tratamentului. Odată cu retragerea tratamentului, inexorabilul se produce, adică implantul endometriozic începe să evolueze iarăși încet și sigur, progresiv.
Și atunci din punctul de vedere al specialiștilor în chirurgie generală și chirurgie ginecologică, singurul tratament care este eficient cel puțin în această etapă este cel chirurgical, dublat desigur, pentru protecție și pentru cimentarea rezultatelor terapeutice chirurgicale de un tratament medicamentos, hormonal sau nu. Există mai multe tipuri de tratamente medicamentoase.
Odată ce se pune diagnosticul care, de obicei în cazurile discutabile se face printr-o manevră absolut nemaipomenită în diagnosticare și anume laparoscopia, când se poate face și terapia chirurgicală a endometriozei, sigur că după aceea se decide și tratamentul medicamentos.
Intervențiile chirurgicale sunt de la cele mai simple la cele foarte complicate. Dacă afecțiunea este localizată la nivel pelvin, în cele mai blânde cazuri, doar la nivelul ovarelor, sub forma unor chisturi endometriozice, atunci vorbim despre o operație care nu este atât de complicată sau tinde să nu fie atât de complicată. Aceasta constă în rezecția doar a chistului și a conținutului lui, cu atenție și blândețe pentru că întotdeauna trebuie să ne punem întrebarea: ce și când e prea mult? Și anume trebuie să excizăm cu blândețe țesutul care este bolnav și să păstrăm cât mai mult din țesutul sănătos. Iar acest lucru are o rațiune foarte clară pentru că, în general, endometrioză au femeile tinere care vor să-și păstreze fertilitatea, poate vor să mai aibă un copil. Și atunci orice excizie în țesut sănătos înseamnă o pagubă pentru țesutul fertil” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR
Întreaga emisiune dedicată endometriozei poate fi urmărită aici: