Glicemia este un reper important pentru starea de sănătate. Valorile glicemiei ne spun dacă suntem perfect sănătoși, dacă avem prediabet sau diabet. Glicemia normală, măsurată a jeun, pe nemâncate, se situează între 70 și 100 mg/dL. Dacă valorile glicemiei se situează între 100 și 125 de mg/dL, se impune monitorizarea stării de sănătate. Dacă valorile glicemiei sunt peste 126 de mg/dL, medicii suspectează prezența diabetului. În mod normal, valoarea glucozei din sânge crește după masă, apoi revine la normal. Dacă glicemia nu revine la normal, diagnosticul poate fi „diabet”.
Diabetul este o afecțiune complexă, de care suferă la ora actuală 422 de milioane de persoane din întreaga lume. Pentru diabet, caracterizat prin valori mari ale glicemiei, se impun o dietă echilibrată și respectarea tratamentului. Există semne de întrebare legate de potențialul unor alimente de a reduce glicemia.
„Nu există alimente care scad glicemia. Alimentele conțin glucide, lipide și proteine. Glucidele sunt cele care ar trebui cântărite și contorizate de către pacienții cu diabet. Dacă mâncăm fructe, acestea vor avea o anumită cantitate de glucide. Această cantitate de glucide va crește glicemia mai mult sau mai puțin. Dar glicemia nu va scădea.
Există tot felul de substanțe sau alimente precum scorțișoara sau castravetele amar despre care se crede că ar scădea valorile glicemiei. Deocamdată, cercetările nu au confirmat acest lucru.
Sau există studii contradictorii. De aceea, nu ne bazăm pe ele. Dacă avem un pacient cu glicemie mare, să zicem 220 de mg/dL, nu îi vom da astfel de suplimente ca să îi controlăm glicemia.
Îi vom da medicamente care au fost cercetate și aprobate pentru tratamentul diabetului” spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.