Un nou studiu publicat în revista Science of Learning arată că toţi copiii pornesc în viaţă cu aceleaşi abilităţi.Astfel, atât fetele cât şi băieţii tind să înveţe la fel de bine matematica.
Creierele scanate ale copiilor între 3 şi 10 ani au arătat capacităţi similare în învăţarea matematicii.Stereotipiile de gen conduc, în timp, la ceea ce savanţii numesc: “frica de matematică”.Un alt posibil factor pentru care fetele, ulterior, au probleme cu matematica ar fi nivelul hormonal diferit la pubertate.
Discriminările de gen cele mai frecvent auzite sunt: “eşti fată, nu eşti bună la matematică”.O altă stereotipie este: „pentru o fată, eşti foarte bună la matematică”.Sau: „Normal că problematizezi prea mult, doar eşti fată.”Autorii studiului recomandă încurajarea copii să ceară ajutor atunci când se au dificultăţi la matematică.Concret, înainte de rezolvarea unui test, copiii ar trebui să exprime starea de anxietate resimţită.
Psihologii recomandă ca cei mici să scrie ceea ce simt, pe o foaie de hârtie, timp de 5 minute. Metoda este eficientă nu dosar în aprofundarea matematicii, ci şi în problemele de anxietate, în general.
Pentru mai multe sfaturi şi informaţii despre parenting, intraţi pe www.csid.ro
sursa foto: 123rf.com