Hernia de disc cervicală este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale care apare atunci când o parte a unui disc intervertebral din regiunea superioară a coloanei alunecă printr-o porțiune mai slabă a capsulei fibroase ce îl menține în poziție. Această deplasare produce compresia asupra măduvei spinării și rădăcinilor nervoase, provocând o serie de semne și simptome. Despre toate acestea ne-a vorbit dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR.
„Desigur ca în orice boală trebuie să înceapă cu ceva. Prima dată apar durerile cervicale, în decursul zilelor, lunilor, a anilor, în funcție de ce tip de meserii avem, după care, evident, cu cât progresează, discul începe să iasă și să comprime fie nervii, fie în spatele măduvei spinării. Putem avea diferite semne, deci cervicale, adică dureri la nivelul coloanei cervicale care pot iradia în brațe, în omoplat, inclusiv în degete. Pot apărea tulburări de sensibilitate și tulburări motorii, astea sunt cele mai importante. Mai pot apărea alte tulbură de ale reflexelor osteotendinoase, dar astea si mai puțin, zic eu, sugestive pentru pacient.
Pacientul nu vine să-și ia cu cioacănelu reflexele și atunci fie scap obiectele din mână, fie nu mai are siguranță pe ceea ce pune mâna, fie nu mai poate face gesturile corect. Așa, lăsând la o parte, uneori durerea poate fi atât de supărătoare încât ajunge până ar fi invalidantă.
Omul doarme, rămâne numai cu mâna sus, într-o poziție antalgică pe care el poate considera antalcică. Dacă cumva hernia este, cum să zic, mai mare sau poate fi post-traumatică, atunci poate ajunge să comprime și măduva spinării și poate produce compresiune pe măduvă și de aici încolo semnele care se pot care pot apărea de la gât în jos, inclusiv cu pareze, paralizii și ale membrelor inferioare, tulburări, finteriere și toate cele”, ne-a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR.