Hidratarea: cât lichid trebuie să bem zilnic?

Hidratarea este foarte importantă pentru corpul nostru.

Hidratarea este foarte importantă pentru sănătatea rinichilor, dar și pentru sănătatea corpului, în general. Conferențiar Universitar Doctor Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, ne-a explicat într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live cât de important este aportul de lichide.

Plecând de la întrebările cât lichid trebuie să bem pentru a ști că avem o urinare sănătoasă și cât lichid trebuie să bem pentru a ști că ne funcționează bine rinchii, conf. univ. dr. Marcian Manu spune că e foarte important cât urinăm zilnic. În funcție de acest aspect esențial ne reglăm nivelul aportului de lichide pe care le bem zilnic.

Așadar, atunci când ne hidratăm este nevoie să avem în vedere efectul final: cantitatea de lichid pe care este sănăts să o urinăm.

Hidratarea și diureza

Diureza – adică acea cantitate de urină pe care o eliminăm în 24 de h – ar trebui să se situeze între 1200,1300 și 1700 de mililitri. Un obez cu o greutate de 150 de kilograme, va transpira foarte mult și va pierse prin această cale foarte mult lichid. Deci această persoană va trebui să bea foarte multe lichide pentru a-și asigura această diureză.

Practic, e nevoie, spune conf. univ. dr Marcian Manu, să adaptăm fiecare dintre noi la propria biologie și propriul corp. Așadar, diureza normală care este și eficientă este undeva la 1500 de mililitri. Aceasta înseamnă – raportat la volumul vezical (care la femei este în jur de 300 de mililitri  și la bărbați este de aproximativ 250 de mililitri – în jur de 5,6 micțiuni pe zi și, poate, una noaptea.

Astfel, pentru a ajunge la această cantitate de urină eliminată, va trebui să bem lichide astfel încât să asigurăm această diureză.Î nsă e important de știut că organismul uman nu este un recipient în care punem un litru și iese tot un litru prin urină. Noi pierdem lichide prin respirație, prin perspirație, prin transpirație, prin scaun și prin alte efecte metabolice care sunt consumptive hidric.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conferențiar Universitar Doctor - Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, consideră că urologia este una dintre cele mai complexe specialități, dacă nu chiar cea mai complexă, pentru că îmbină o latură chirurgicală deosebit de vastă, care înseamnă ...
citește mai mult