Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru funcționarea organismului. Această situație afectează mai mult femeile decât bărbații și poate apărea și la copii. Cauzele acestui fenomen pot fi multiple: o anumită patologie a sistemului imunitar care atacă tiroida, anumite terapii pentru tiroidă, deficitul de iod sau anumite infectii virale. Hipotiroidia poate fi însoțită de o serie de simptome. Odată instalate, acestea trebuie semnalate medicului endocrinolog care va putea restabili echilibrul hormonal.
„Deficitul de hormoni tiroidieni nu este bun, pentru că acești hormoni sunt foarte importanți pentru buna funcționare a organismului. În cazul deficitului de hormoni tiroidieni, apare o încetinire a metabolismului, cu ușoare creșteri în greutate.
Apare și o modificare a metabolismlui lipidelor, tinde să crească colesterolul. Acest colesterol se depune pe vase și crește riscul de ateroscleroză. Într-un final, poate să contribuie la apariția sau decompensarea unei boli cardiace ischemice.
În cazul deficitului de hormoni, apare tabloul de simptome opus al hipertiroidiei, apare o stare de lentoare, de oboseală. La nivel psihic, aceasta se manifestă printr-o stare de apatie, chiar o stare de depresie pentru care nu există altă justificare. Apare tendința spre constipație pentru că tubul digestiv se mișcă mai lent. De asemenea, apare o tendință de acumulare a edemelor, tindem să ne umflăm.
Evident, acestea sunt simptome care ar trebui să ne aducă la medic și pentru acestea, trebuie instituit cât mai prompt tratamentul cu hormoni tiroidieni” recomandă dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.