Slăbirea este un subiect extrem de popular. Și acest lucru nu este de mirare în condițiile în care, la ora actuala, 1, 9 miliarde de persoane sunt supraponderale. Astfel, vorbim de o adevărată industrie a dietelor, suplimentelor, antrenamentelor și a metodelor de eliminare a kilogramelor în plus. Iată regulile de aur în slăbitul sănătos.
Slăbirea sau scăderea în greutate din punct de vedere medical reprezintă o reducere a masei corporale a unei persoane sau animal cauzată de pierderea de lichide, grăsimi sau țesut muscular. Slăbirea poate fi generalizată atunci când afectează întregul corp sau local în cazul unor atrofii cauzate de imobilizare.
Unul dintre principiile slăbirii este respectarea unui deficit caloric. Mâncăm mai puțin decât arde organismul, facem sport ca să eliminam grăsimea în exces și să întărim musculatura.
Astfel, în funcție de excesul cu care ne confruntam, putem slăbi mai repede sau într-un timp îndelungat.
Sănătos este sa eliminam maximum un kilogram pe săptămână.
Un alt principiu important este să mâncăm hrană curata, cât mai puțin procesată. Astfel, ne vom bucura de maximum de nutrienți într-o cantitate mică de hrană. Animalele de carne ar trebui să fie crescute la sol, preferabil cu multă iarbă. Legumele și fructele ar trebui să fie curate, nestropite cu chimicale. Lactatele și ouăle ar trebui să provină de la animale cat mai puțin stresate.
De-a lungul anilor, s-au tot vehiculat diete minune. Unele eliminau aproape complet carbohidrații, altele grăsimile animale.
După ani în șir de dezbateri și studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că există o dietă ideala. Se numește DASH și are ca obiectiv reducerea tensiunii arteriale, cu multiple beneficii pentru sănătate.
Dieta DASH este o varianta a dietei mediteraneene și se bazează pe legume, fructe, cereale integrale, nuci, lactate cu putina grăsime, pește și carne de pasăre.
Un alt principiu al dietei DASH este reducerea cantității de sare, gest extrem de important pentru a regla tensiunea arterială. De asemenea, în dieta DASH se consumă puține grăsimi saturate, cantități mici de carne roșie, dulciuri și băuturi carbogazoase.
În afara cazurilor medicale importante sunt și problemele sociale prin care o persoană, un grup de persoane sau o comunitate ajunge să slăbească prin lipsa hranei respectiv înfometare. De-a lungul timpului au existat perioade în care s-a înregistrat foamete în anumite zone ale globului datorate în special războaielor dar și dezastrelor naturale.