În ediția CSID.RO Live din 10 octombrie am abordat o temă în prim-plan pe parcursul acestei luni, și anume cancerul de sân, împreună cu Dr. Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale și Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.
Întrebat dacă ecografia poate fi făcută și de femeile care au proteze mamare sau dacă există contraindicații, Dr. Ștefan Voiculescu a spus „Nu! Ecografia de sân nu are niciun fel de contraindicație. Poate fi făcută oriunde, oricând, in inflamație, în durere, în sarcină, proteze mamare”.
Specialistul menționează că ecografia este mai ieftină, mai ușor de făcut și se aplică și claustrofobelor și chiar și în sarcină, când RMN-ul este interzis.
„Trebuie să vă mărturisesc că pacientele cu cancerele cele mai mici de sân pe care le-am operat în cariera mea au fost paciente cu proteze mamare, pentru că ele au în cap că trebuie să se verifice. Plasticienii le spun „Trebuie să-ți vezi periodic proteza de sân”, le mai verifică ei și atunci există această grijă de căutare. Ecografia poate fi suficientă pentru că găsește astfel de tumori uneori de dimensiuni foarte mici”, a spus Dr. Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie generală.
Un alt mit des întâlnit în rândul femeilor este acela că dacă îți pui proteze mamare riști să faci cancer de sân.
„Acesta a fost motivul pentru care FDA a interzis folosirea siliconului timp de vreo 12 ani. Doar în America a fost interzis, Europa a pus proteze produse în America în această perioadă și la un moment dat, oamenii au venit cu niște studii, pentru că cineva a făcut niște afirmații, insuficient argumentate, că ar putea să crească riscul de cancer de sân și de colagenoză. N-a ieșit din mentalul general nici în acest moment acest lucru.
S-au făcut nenumărate lucruri. S-a spus chiar că femeile cu proteze de sân au risc mai mic de cancer de sân decât celelalte, nepunând la socoteală că în general protezele se pun ca să mărească o glandă mică și că o glandă mică înseamnă un risc mai mic decât o glandă mare. Revenind la această interdicție, ea a fost ridicată, pentru că s-a dovedit că nu există un cancer de sân produs de proteză”, a explicat Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie generală.
Urmărește interviu integral pentru a descoperi mai multe informații despre cancerul de sân.