Pentru multe femei, administrarea de anticoncepționale este prima opțiune în ceea ce privește prevenția unei sarcini nedorite. Însă anticoncepționalele pot face parte și din tratamentul unor afecțiuni precum chisturile ovariene. Pentru ca aceste pilule care au revoluționat sănătatea sexuală să prevină imediat sarcină, trebuie administrate într-o anumită fereastră a ciclului menstrual.
„Optim ar fi în prima zi. Prima folie se începe în prima zi a ciclului menstrual. Suntem protejate și dacă începem tratamentul până în ziua a cincea a ciclului menstrual. Se poate începe și mai târziu, dar atunci, în ciclul respectiv, trebuie și o altă metodă de protecție.
Trebuie să ne asigurăm că nu suntem gravide în momentul în care începem să luăm anticoncepționalele. Sunt persoane care iau anticoncepționalele nu doar pentru efectul contraceptiv, ci și pentru alte motive. Dar primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este că nu suntem gravide. Apoi, trebuie să ne și protejăm în ciclul respectiv dacă decidem să începem tratamentul mai târziu.
Tratamentul cu anticoncepționale este contraindicat în timpul sarcinii. În foliile respective, sunt de cele mai multe ori progestative de sinteză și acestea pot duce la malformații, la oprirea sarcinii în evoluție, la diverse complicații și e păcat. Deci înainte de a recurge la anticoncepționale, este indicat un test de sarcină” ne-a declarat dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV, în cadrul Clinicilor Femme Boutique Medical, Gynera, dar și la Spitalul Clinic SANADOR.
Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.