Aurelian Ciocan, expert în comunicare verbală și nonverbală, a declarat în cadrul emisiunii „Înapoi în viitor”, moderată de Andreea Perminova că gesturile pe care le facem, felul în care mișcăm mâinile sau expresia feței sunt elemente care țin de comunicarea nonverbală. Gesturile reprezintă o prelungire a cuvântului și sunt foarte importante în interacțiunea dintre oameni. În viața de zi cu zi, gesturile apar în mod natural, în timp ce în fața camerelor, acestea devin ușor artificiale.
Aurelian Ciocan este de părere că gesticularea excesivă nu este posibilă atât timp cât gesturile apar natural. „Dacă sunt bine făcute, nici nu sunt observate de către public. Dacă descriu ceea ce noi spunem, gesturile sunt atât de bune încât receptorul nici nu bagă de seamă”, adaugă invitatul.
Atunci când cineva minte, gesturile nu mai sunt în concordanță cu vorbele sau cu unele expresii. Într-un cadru amical, gesturile apar foarte natural. În schimb, atunci când suntem înconjurați de străini, gesturile se pierd treptat.
„O persoană care minte este ușor de depistat”, mărturisește expertul în comunicare. Gesturile descriu anumite cuvinte sau le arată. În momentele în care vorbim despre viitor, mâinile, cât și trupul nostru se îndreaptă către direcția înainte. Dacă vorbim despre trecut, atunci corpul se retrage.
În cazul minciunilor, creierul nu mai reușește să controleze gesturile în mod normal. O persoană care minte este atentă la firul narativ pe care îl construiește în momentul în care comunică acea minciună.
În ceea ce privește improvizația, invitatul aduce în atenție actorii, care sunt cel mai pregătiți din acest punct de vedere.
„De câțiva ani au devenit populare spectacolele de teatru de improvizație, unde cei interesați pot vedea cum se improvizează pe teme venite din public și cum actorii reacționează la ceva primit din partea publicului pe moment”, adaugă specialistul în comunicare Aurelian Ciocan.
Improvizația se poate învăța și este esențială în discurs. Cu ajutorul improvizației, putem trece peste momentele dificile și putem crea autenticitate în discurs.
Mulți oameni cataloghează poziția „picior peste picior” sau „brațele încrucișate” ca fiind o poziție închisă. Prin poziția închisă a corpului, putem deduce faptul că persoana în cauză dorește să ascundă ceva. Aurelian Ciocan este de părere însă că aceste poziții pot indica și o stare de confort.
În același timp, pozițiile deschise indică siguranță, deschidere și încredere. Specialistul în comunicare este de părere că, înainte de a pune etichete asupra persoanelor din jurul nostru, este important să luăm în calcul personalitatea acestora și cadrul în care se află.
Emisiunea integrală „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova”, invitat Aurelian Ciocan, poate fi urmărită mai jos: