Litiaza renală este tot mai des întâlnită în ultima vreme. Mai multe despre cauzele și tratamentul litiazei renale ne-a povestit conf. univ. dr. Marcian Manu, medic urolog, în emisiunea CSID.RO LIVE.
Urina este un lichid nobil, fiind o soluție metastabilă. Practic este un lichid suprasaturat în care există 10 elemente care nu precipită. Însă orice dezechilibru dintre acești constituenți poate duce la precipitare, cu apariția unui nucleu de precipitare. Din acest nucleu se pot forma, prin alipirea altor și altor cristale, calculii ce determină pietrele la rinichi (litiaza renală). Astfel se pot forma de la calculii mici de 1, 2 mm până la calculii coraliformi ce pot bloca toate cavitățile rinichiului.
Litiaza poate avea și o cauză anatomică: urina nu curge bine spre vezică, nu e bine împinsă spre vezică, ea stgnează și atunci timpul de precipitare crește și constituenții își schimbă concentrația, începând să favorizeze crearea de calculi renali (sau pietre la rinichi).
Litiaza poate fi metabolică precum litiaza oxalică și litiaza urică (în hiperproducție de acid uric), dar și PH-ul urinei poate influența apariția calculilor. Există și factori genetici ce pot determina apariția litiazei renale.
Trebuie menționat că infecția urinară întreține apariția pietrelor la rinichi și pietrele la rinichi întrețin infecția urinară. Este, practic, un cerc vicios. Nu este de ajuns să fie scoasă piatra, e important să fie rezolvată și infecția.
E important să adaptăm ingestia hidrică astfel încât să nu facem litiază, dar nici să decompensăm o eventuală patologie pe care o avem.
În ceea ce privește scoaterea calculilor renali, deci rezolvarea litiazei renale, pacienții trebuie informați că a dispărut bisturiul din sala de operație. Acum, standardul de aur în ceea ce privește litiaza renală, este endo-urologia. Aceasta oferă posibilitatea de a rezolva calculii renali exclusiv endoscopic fără incizie, prin căile preformate urinare. Evident că e nevoie de o tehnologie și o pricepere aparte a echipei medicale.
Apoi, e importantă profilaxia, pentru că din moment ce am avut o piatră, vom tot face pietre. Și atunci e nevoie să tratăm cauzalitatea litogenezei.