Multe persoane lucrează de acasă, în această perioadă. Productivitatea însă, poate fi de multe ori afectată din cauza posturii incorecte, condiţiilor de lucru neadecvate sau timpului petrecut prea mult în faţa calculatorului. Iată câteva sfaturi de care să ţineţi cont.
Lumina naturală vă va ajuta să vă vedeţi mai bine munca. Pentru a reduce strălucirea, configuraţi-vă spaţiul de lucru pe partea laterală a unei ferestre, în loc să o aveţi în faţa sau în spatele dvs. Ecranul computerului dvs. ar trebui să fie mai luminos decât soarele de afară, aşa că reglaţi-vă jaluzelele sau trageţi-vă în jos nuanţele în zilele însorite.
După ce vă pregătiţi biroul de acasă, nu staţi acolo toată ziua. Muşchii pot obosi şi apar dureri de spate. Încercaţi să faceţi o pauză de 1 până la 2 minute la fiecare 20-30 de minute petrecute la birou. Ridicaţi-vă şi întindeţi-vă uşor.
Statul în picioare în timp ce lucrezi previne durerile de umăr sau de spate. Dacă nu aveţi un birou înalt, aşezaţi laptopul pe un blat înalt, un raft sau o masă de călcat. Poate dura ceva timp să vă obişnuiţi cu acest mod de lucru. Încercaţi zilnic, maxim 30 de minute această metodă de lucru.
Dacă trebuie să vă întindeţi pentru a atinge tastatura, atunci nu aveţi distanţa corectă. Când tastaţi sau utilizaţi un mouse, încheieturile trebuie să fie drepte, coatele aproape de corp, şi antebraţul puţin mai jos.
Dacă încheieturile sau braţele inferioare se apasă prea mult de marginea suprafeţei de lucru, puteţi începe să simţiţi dureri sau furnicături, iar fluxul sanguin poate încetini. Pentru a evita problemele cum ar fi sindromul de tunel carpian, utilizaţi un suport pentru încheietura mâinii. De asemenea, puteţi pune pe marginile dure ale biroului sau mesei cu o cârpă pliată.
Dacă vorbiţi de multe ori la telefon în timp ce lucraţi la un computer, protejaţi-vă musculatura gâtului. Plasaţi telefonul în modul difuzor sau utilizaţi o cască, mai ales dacă tastaţi sau scrieţi în acelaşi timp. Dacă utilizaţi o tabletă, încercaţi să o ţineţi la nivelul ochilor şi să schimbaţi ce mână o apucă. De asemenea, poate doriţi să o propuneţi pe un suport pentru tabletă
Prea mult timp petrecut în faţa ecranului poate obosi ochii. La fiecare 20 de minute, faceţi 20 de secunde pauză pentru a privi altceva la aproximativ 20 de metri distanţă. Schimbarea focalizării, chiar şi pe scurt, permite ochilor să se odihnească.
Stai pe canapeaua ta în timp ce lucrezi? Aşezaţi o pernă în spatele dvs. pentru a vă ajuta să rămâneţi în poziţie verticală. Un prosop rulat, aşezat la baza coloanei vertebrale poate oferi un sprijin suplimentar. Dacă utilizaţi un laptop, nu-l puneţi pe o pernă. Se poate supraîncălzi. În schimb, ţineţi-l pe genunchi, pe un suport dur, sau pe o carte.
Şi amintiţi-vă să vă ridicaţi des pentru pauze de întindere.
Alte detalii găsiţi în materialul video.