Mastectomia este o intervenție chirurgicală de extirpare a sânului, care se aplică în anumite cazuri de cancer mamar. Însă mastectomia se poate face preventiv și la femeile care au un risc major de a face cancer de sân.
„Chirurgia este un act de agresiune. Sigur că o facem pentru binele pacienților. Beneficiul chirurgiei preventive, așa cum este cerută deseori de paciente, este nul sau extrem de mic. Dar am și cazuri, precum cel al Angelinei Jolie, la care vorbim de un risc genetic major.
87 la sută dintre femeile cu BRCA1 fac cancer de sân. Fac devreme cancer de sân greu de diagnosticat, fac forme triplu negative. Șansele lor sunt clar mult mai mici dacă au făcut un astfel de cancer. În situația aceasta, vreau să facem chirurgie preventivă, profilactică.
Atenție, riscul nu scade la zero, dar dacă îl scade de la 90 la 1 la sută, sigur că vreau să fac asta. Pentru celelalte paciente explic faptul că riscurile lor sunt acum. Adică riscă să facă ceva ce nu va folosi niciodată.
Deci trebuie să facem această diferență: sunt pentru și recomand o chirurgie profilactică atunci când riscul e mare. Și atunci e de discutat pentru că sunt și alte posibilități. Și se discută aceste posibilități, mai puțin eficace, dar și mai puțin dramatice.
Și sunt de discutat cazurile când spaima cere o agresiune care nu este necesară” a declarat în CSID.RO dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.