Nașterea naturală după o cezariană. Ce condiție trebuie să îndeplinească sarcina

Invitată în emisiunea CSID Live, Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă mai este posibilă nașterea naturală după o cezariană.
  • Publicat:

Invitată în emisiunea CSID Live, Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă mai este posibilă nașterea naturală după o cezariană.

Nașterea naturală după o cezariană

„Este posibilă nașterea naturală după o cezariană, însă trebuie evaluată foarte bine indicația pentru care a fost făcută prima cezariană pentru că, dacă așa cum dădeam exemplu la începutul emisiunii, avem de-a face cu o pacientă care are o patologie oculară, acea patologie oculară nu este reversibilă și nici corectabilă, ea va rămâne o mioapă care va avea întotdeauna indicație de finalizare prin operație cezariană.

Dacă însă am făcut o cezariană pentru că s-au rupt membranele precoce la prima sarcină și colul nu s-a dilatat, am avut un travaliu lung fără să avem succes cu dilatarea colului și s-a practicat o cezariană pentru că a fost o lipsă de dilatare a colului, o distrocie de col, cum o numim noi, putem încerca a doua oară la a doua sarcină, dacă sunt condițiile obstetricale îndeplinite, o naștere naturală.

Condiția însă este să avem o cicatrice pe uter de bună calitate, să avem un perete uterin suficient de gros încât în timpul contracțiilor de travaliu să nu se rupă la nivelul țesutului fibros, al cicatricei uterine și sigur, monitorizarea travaliului să se facă într-o unitate medicală care să permită intervenția cezariană de urgență, dacă starea mamei sau a fătului o impun”, a explicat Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește integral emisiunea cu Dr. Emel Nuraltay, despre naștere, pe canalul nostru de Youtube.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult