În intervenția sa live din emisiunea CSID.RO Live, prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea a trecut în revistă câteva dintre obiceiurile nocive pentru creier, dar și un obicei sănătos, care poate reface creierul.
„Sunt foarte multe probleme adictive. Noi încercăm să biciuim creierul ca să obținem mai multe de la el, practic îl stoarcem ca pe o lămăie. Și creierul nostru suferă. Tutunul, zahărul, cafeaua înexces, mierea în exces, E-urile care fac mâncarea mai gustoasă nu ajută creierul. Aceste elemente de comportament nu merg împreună cu dezvoltarea cerebrală. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie să îi dăm ceea ce îi place. Nu trebuie să îl forțăm.
Există o vorbă în limba română: dacă mai mulți îți spun că ai băut, du-te și te culcă. Așa e și cu creierul: dacă e obosit, lăsați-l să doarmă.
Japonezii au introdus un obicei sănătos, cel al somnului de prânz. Dacă unui angajat îi vine să moțăie la birou, e bine să fie lăsat pentru că asta înseamnă că se reface cerebral” spune prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea.
De altfel, somnul este unul dintre cele mai valoroase obiceiuri pentru creier. Este benefic pentru neuroplasticitate și pentru eliminarea prin sistemul glimfatic a deșeurilor care se produc și de care sistemul nervos central trebuie să scape.