Medicii apelează la operații de reconstrucție în cancerele pelvine, ori de câte ori este posibil din punct de vedere oncologic. Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit mai mult despre acest subiect în cadrul emisiunii CSID.RO Live.
După exenterația pelvină la care se apelează în unele cancere pelvine, se pot face mai multe tipuri de operații ce pot oferi o calitate mai bună a vieții pacienților cu astfel de cancer.
Se pot realiza operații în urma cărora pacientul să poată avea tranzit pe cale naturală. Există și reconstrucții vezicale care pot ajuta pacientul să aibă o independență de aproximativ 4 ore. Mai pot exista și reconstrucții vaginale. Acestea sunt foarte importante pentru psihicul femeilor și se realizează în echipă cu un medic chirurg plastician, tocmai pentru a avea rezultate cât mai bune. Chiar dacă nu întotdeauna pacientele folosesc neovaginul pentru raport sexual – deși este posibil contactul intim cu un partener – această reconstrucție a vaginului este extrem de importantă pentru raportarea femeii la propriul ei corp.
„Jumătate dintre pacientele cărora le-am refăcut vaginul nu au avut relații sexuale, deși ar fi putut”, ne-a spus în emisiune Dr. Gabriel Mitulescu. „Din cealaltă jumătate, jumătate au spus medicilor că nu au simțit o trăire deosebită, deși noi avem grijă să păstrăm organe care să producă și senzații.” Tot chirurgul a mai spus că cestea au declarat că, deși nu au simțit senzații, au avut contact intim cu soții, de teamă să nu-i piardă. „Iar sfertul rămas de femei cărora li s-a reconstruit vaginul au declarat că au simțit și plăcere.”
De câte ori se pot face operații de reconstrucție în cancerele pelvine, medicii le realizează tocmai pentru că în urma exenterației – deci se scot toae organele – rămâne un mare spațiu gol tridimensional care se vindecă foarte greu și care are un risc de complicații enorm.